Економіка щастя країн світу: дескриптивний аналіз - Тельнова, Ганна; Юсюк, Ірина (Acta Academiae Beregsasiensis. Economics, 2025)
У роботі досліджується індекс щастя як комплексний показник добробуту населення у різних країнах. Метою статті є дослідження соціально-економічних факторів, що впливають на формування щасливої нації в сучасному світі. Розглянуто ключові складові індексу, такі як суб'єктивне благополуччя, економічний розвиток, соціальна підтримка, тривалість здорового життя, свобода вибору, щедрість та сприйняття корупції. Кластерний аналіз даних за 2005–2023 роки виокремив шість головних кластерів країн, кожен з яких характеризується унікальними факторами, що впливають на рівень щастя. У дослідженні також застосовано порівняльний та статистичний аналіз для оцінки залежностей між ключовими змінними, що визначають добробут, такими як ВВП на душу населення, рівень соціальної підтримки та тривалість життя. Виявлено тісний взаємозв’язок між економічними показниками та суб’єктивним рівнем щастя, а також підкреслено важливість соціальної взаємодії, рівня довіри в суспільстві та сприйняття справедливості. Результати дослідження індексу щастя демонструють, що добробут населення є багатогранним явищем, яке залежить від взаємодії економічних, соціальних, екологічних та емоційних чинників. Аналіз показав, що економічний розвиток є важливим, але не єдиним чинником формування щастя. Соціальна підтримка, свобода вибору, прозорість урядових структур та емоційний стан населення мають не менш важливе значення. Водночас, суб’єктивність оцінок та культурні відмінності у сприйнятті щастя створюють певні виклики для уніфікованого підходу до оцінки добробуту. Застосування кластерного аналізу дозволило ідентифікувати не лише глобальні тенденції, але й регіональні особливості. Ці особливості потребують врахування при формуванні міжнародних стратегій. Підвищення рівня щастя населення вимагає комплексного підходу, який враховує економічні, соціальні, культурні та психологічні аспекти. Результати дослідження можуть слугувати основою для розробки національних і міжнародних стратегій, спрямованих на підвищення якості життя та гармонізацію суспільних відносин у глобальному масштабі.