Методологічні підходи до управлінської діагностики і експертної аналітики в управлінні підприємством - Заїка, Світлана (Acta Academiae Beregsasiensis. Economics, 2025)
У сучасних умовах підприємства змушені оперативно реагувати на численні зовнішні та внутрішні фактори, які впливають на їхню діяльність. Управлінська діагностика та експертна аналітика відіграють важливу роль у процесі управління, забезпечуючи керівників необхідною інформацією для прийняття обґрунтованих рішень і оцінки перспектив діяльності підприємства. Однак відсутність чіткого методологічного підґрунтя та розмежування цих підходів ускладнює їхнє ефективне використання в управлінні підприємством. У статті досліджено концептуальні основи та методологічні підходи до управлінської діагностики й експертної аналітики як інструментів ефективного управління підприємством. Управлінська діагностика визначена як системний процес дослідження та оцінки функціонування підприємства, спрямований на аналіз економічних, фінансових та організаційних показників, який ґрунтується на вивченні фактичних результатів діяльності, внутрішніх та зовнішніх факторів впливу, а також іншої релевантної інформації з метою ідентифікації проблем, визначення резервів для покращення, оцінки ефективності прийнятих управлінських рішень і формування рекомендацій щодо перспективного розвитку підприємства. Натомість експертна аналітика орієнтована на довгострокове прогнозування, аналіз взаємозв’язків між внутрішніми та зовнішніми чинниками і формування основ для стратегічних рішень. Висвітлено основні відмінності між цими підходами за такими характеристиками, як мета, завдання, методи, предмет і об’єкт дослідження, а також результати їхнього застосування. Управлінська діагностика спрямована на аналіз поточних процесів і ефективне вирішення оперативних проблем, тоді як експертна аналітика формує інформаційну основу для прийняття довгострокових рішень, враховуючи макроекономічні та галузеві зміни. Особливу увагу приділено взаємодоповнюваності цих підходів у сучасному управлінні, що дозволяє створити цілісну систему аналізу, спрямовану на підтримання ефективності підприємства в коротко- та довгостроковій перспективі. Встановлено, що інтеграція управлінської діагностики та експертної аналітики дає змогу керівникам отримати чітке уявлення про стан підприємства, потенційні загрози та можливості для розвитку.