Теорія та методологія наукових досліджень можливостей запровадження людиноцентрованого управління в стратегії HR-менеджменту організацій - Зачосова, Наталія (Acta Academiae Beregsasiensis. Economics, 2025)
Агресивно капіталістична модель економічного розвитку, за якої основною метою функціонування суб’єктів господарювання було отримання прибутку за будь-яку ціну, виявилась неефективною на довгостроковому часовому горизонті, про що свідчать екологічні індикатори, а подекуди і соціальні глобальні показники. Збереження людського капіталу в умовах невизначеності та ризиків, якими перенасичений сучасний світ, має стати основним пріоритетом сталого глобального розвитку. Інструментом збереження та розвитку до необхідного сучасному підприємництву якісного рівня наявного у компаній персоналу може стати людиноцентроване управління. Метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування пропозицій щодо можливостей запровадження людиноцентрованого управління в стратегії HR-менеджменту організацій. У статті досліджено концепцію людиноцентризму як сучасної гуманістичної парадигми, що визначає підходи до управління персоналом в умовах економічних, соціальних та культурних трансформацій. Запропоновано трьохетапну модель інтеграції людиноцентризму в управлінські процеси: від базового задоволення потреб працівників до їх повноцінного залучення у стратегічне планування діяльності організацій. Проаналізовано економічні очікування молодих людей після завершення війни в Україні та стратегічні візії молоді власного економічного майбутнього (у контексті працевлаштування). У статті звернено увагу на важливість підтримання на державному рівні та у приватному секторі процесів формування кваліфікованого кадрового резерву, злагоджених комунікаційних механізмів, стимулювання інноваційної діяльності та створення сприятливих умов для гармонізації роботи й особистого життя працівників. Результати дослідження демонструють, що людиноцентрований підхід в HR-менеджменті здатний формувати робочі колективи з високим рівнем мотивації, лояльності та професійної ефективності, що є важливим елементом створення позитивного іміджу організацій на ринку праці.