Інноваційні інструменти інвестування регіональних програм та проєктів - Нечаєва, Ірина (Acta Academiae Beregsasiensis. Economics, 2025)
Виклики, пов'язані з обмеженістю бюджетних коштів та необхідністю модернізації системи інвестування регіонального розвитку, вимагають нових підходів до фінансування регіональних програм та проєктів. Вплив глобальних тенденцій на розвиток регіонів, зокрема технологічного прогресу, кліматичних змін, геополітичної нестабільності та динаміки світових ринків, підсилюють необхідність використання інноваційних фінансових інструментів інвестування. Метою дослідження є аналіз та систематизація інноваційних фінансових інструментів, які можуть бути використані для ефективного інвестування в регіональні програми та проєкти в сучасних умовах. У статті розглядається роль інноваційних фінансових інструментів у процесі інвестування регіональних програм та проєктів в умовах сучасних викликів. Увагу закцентовано на необхідності впровадження новітніх підходів до фінансування регіонального розвитку, зважаючи на швидкі технологічні зміни, геополітичну нестабільність та зростаючу потребу у сталому розвитку. В роботі аналізуються традиційні механізми фінансування регіонального розвитку, серед яких державні фонди, місцеві бюджети та цільові державні програми, а також визначаються їхні недоліки, пов’язані з обмеженістю ресурсів та неефективністю розподілу коштів. Інноваційні фінансові інструменти, такі як краудфандинг, зелені та соціальні облігації, фонди венчурного капіталу та децентралізовані фінансові технології (DeFi) тощо, відкривають нові можливості для залучення інвестицій. Їх впровадження може значно підвищити ефективність реалізації регіональних програм та сприяти економічному зростанню на місцевому рівні. Розглянуто досвід застосування таких інструментів у світовій практиці, а також можливості їхньої адаптації в українських умовах. Окремо висвітлено перспективи розвитку інвестиційного ринку України, зокрема вплив міжнародних програм підтримки та страхування інвестицій. Наведено дані щодо тенденцій інвестування у відновлення та модернізацію критично важливих об’єктів інфраструктури, а також розвитку інноваційних галузей, таких як відновлювана енергетика та цифрові технології. У висновках наголошується на важливості стратегічного планування регіональних інвестиційних програм, залучення широкого кола стейкхолдерів, ефективного управління та застосування інноваційних фінансових інструментів для досягнення сталого економічного розвитку регіонів. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення механізмів фінансування, що включають посилення співпраці з міжнародними фінансовими установами, розвиток інструментів децентралізованого фінансування та впровадження цифрових технологій у процес залучення інвестицій.