Методологічні аспекти розвитку ринку цінних паперів України в післявоєнний період - Бондарук, Таїсія; Богріновцева, Людмила; Заїчко, Ірина (Acta Academiae Beregsasiensis. Economics, 2025)
У статті визначено методологічні аспекти розвитку ринку цінних паперів України в післявоєнний період. Обґрунтовано, що комплексний методологічний підхід є необхідним для забезпечення ефективного розвитку ринку цінних паперів України в післявоєнний період. Розглянуто основні проблеми та виклики, що стоять перед вітчизняним ринком цінних паперів, зокрема недостатній обсяг та різноманітність фінансових інструментів, низька ліквідність ринку та недостатня правова база. Основна увага приділяється аналізу стану ринку цінних паперів, його сегментів та ключових інструментів, а також викликам та загрозам, що стоять перед ним у післявоєнний період. У статті проаналізовано обсяг біржової торгівлі цінними паперами за період 2018-2023 років, виявлено тенденції розвитку вітчизняного ринку цінних паперів, визначено вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на його розвиток, таких як пандемія COVID-19 та введення воєнного стану в Україні. Виявлено, що, незважаючи на виклики, ринок демонструє потенціал для відновлення та зростання у післявоєнний період. Запропоновано стратегії його розвитку, які включають інтеграцію у міжнародні фінансові структури, впровадження інноваційних фінансових інструментів та посилення нормативно-правового регулювання. Наведено SWOT-аналіз ринку цінних паперів України у післявоєнний період, який підкреслює його сильні та слабкі сторони, можливості та загрози. Також увага приділена необхідності адаптації українського законодавства до європейських стандартів та використання міжнародного досвіду. Зроблено висновок, що ключовим елементом у цьому процесі буде адаптація українського законодавства до положень ЄС, що підвищить прозорість і привабливість ринку для іноземних інвесторів. Впровадження інноваційних фінансових інструментів, діджиталізація торгових процесів, розвиток фінтех-компаній та використання блокчейн-технологій також сприятимуть покращенню ефективності ринку. Збільшення кількості первинних публічних розміщень (IPO) стане одним із найефективніших способів залучення капіталу в українську економіку.