Стратегія емісії зелених облігацій для фінансування повоєнного сталого розвитку - Фролов, Aндрій (Acta Academiae Beregsasiensis. Economics, 2025)
Повоєнна відбудова міст і територій України потребуватиме великого обсягу фінансових ресурсів. І щоб забезпечити сталий розвиток територій та добробут наступних поколінь Україні потрібно дотримуватись при цьому екологічних, економічних і соціальних факторів. Дотримання цих факторів, серед іншого, відкриє для України нові можливості і доступ до інструментів, що дозволяють залучати стале фінансування. Одним з найперспективніших інструментів на ринку сталого фінансування є зелені облігації. Ці цінні папери можуть відіграти визначальну роль в фінансуванні повоєнного сталого розвитку. Метою статті є формування пропозицій до стратегії емісії зелених облігацій для фінансування повоєнного сталого розвитку. В статті пропонується оптимальний підхід емісії зелених облігацій в Україні, що дозволить фінансувати повоєнний сталий розвиток, забезпечуючи при цьому дотримання міжнародних принципів зелених облігацій, якісної підготовки проєктів, моніторингу їх впливу на довкілля. Одночасно, при організації емісії цих цінних паперів пропонується використовувати механізми боргових свопів, що в симбіозі з зеленими облігаціями зменшать навантаження на державний бюджет, підтвердять політику та національні зобов’язання держави спрямовувати фінансування в «зелене» відновлення територій. Сформовані пропозиції будуть корисними під час консультацій з міжнародними партнерами, зокрема з Європейського Союзу. Запропонований підхід узгоджується з екологічними цілями та принципами сталої діяльності ЄС, з політикою і чіткими правилами, прозорими процедурами використання коштів та інформування інвесторів. Запропонований підхід також може бути корисним для урядових установ під час розробки стратегії емісії зелених облігацій для фінансування повоєнного сталого розвитку.