Виклики та перспективи переходу до міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні та світі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2023-4-448-457

Ключові слова:

МСФЗ, бізнес-середовище, українська економіка та бізнес, ACCA, ACPM, кар’єрний ріст

Анотація

У статті проаналізовано виклики та перспективи, пов'язані із переходом України до Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Досліджується сучасна ситуація в Україні з урахуванням впровадження цих міжнародних стандартів та виділяються ключові труднощі, з якими стикаються компанії та фахівці. Метою дослідження є виклики та можливості впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в бухгалтерську практику в умовах зростання кількості країн, що переходять на ці стандарти. Зокрема, дослідження має на меті аналіз динаміки прийняття міжнародних стандартів фінансової звітності у різних країнах, визначення основних проблем та труднощів впровадження МСФЗ, оцінка впливу МСФЗ на фінансову звітність компаній, аналіз законодавчих змін в контексті міжнародних стандартів, зокрема проаналізовано, як законодавчі зміни впливають на зобов'язання компаній щодо складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Особлива увага повинна бути приділена включенню нових категорій компаній, які повинні застосовувати ці стандарти.

Ще досліджено та проаналізовано як і з якої дати необхідно подавати звітність за таксономією. Також, як бути з інвентаризацією, яка є необхідною на дату переходу на МСФЗ. Розглядаються навчальні програми та процес підготовки фахівців та дослідження можливостей для карєрного росту фахівців у контексті МСФЗ. Зокрема, проаналізовано, як отримання міжнародних дипломів та сертифікатів, таких як ACCA та ACPM, впливають на кар’єрний ріст фахівців. Досліджено динаміки та виклики, пов'язані із впровадженням міжнародних стандартів фінансової звітності, а також визначення можливостей для подолання цих викликів та підтримки сталого розвитку бухгалтерської практики в умовах глобалізації фінансових стандартів. В статті також розглядається перспективи розвитку та вигоди, пов'язані із використанням МСФЗ в українському бізнес-середовищі. Аналізуються можливості для покращення фінансової звітності, адаптації до міжнародних стандартів фінансової звітності та сприяння ефективному функціонуванню ринку. В статті основним завданням є висвітлення актуальних аспектів та допомога в розумінні важливості та переваг переходу до МСФЗ в контексті української економіки та бізнесу.

Біографії авторів

Остап Микієвич, Національний університет "Львівська Політехніка"

Магістрант

Олена Тивончук, Національний університет "Львівська Політехніка"

Кандидат економічних наук, доцент, викладач

Посилання

The Law of Ukraine "On Accounting and Financial Reporting in Ukraine" of 16.07.1999 No. 996-XIV. [Online]. Access mode: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text.

No. 2436-IX "On Amendments to the Law of Ukraine "On Protection of the Interests of Subjects of Submission of Reports and Other Documents during the Period of Martial Law or State of War" [Online]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2436-20#Text.

Paragraph 7 of the Regulation on Inventory of Assets and Liabilities No. 879. [Online]. Access mode: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1365-14#Text.

Letter of the Ministry of Finance of 22.09.2022 "On consideration of certain issues of implementation of the Law No. 2435-IX" [Online]. Available at: https://document.vobu.ua/doc/15165.

International Financial Reporting Standard 1. [Electronic resource]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/929_004#Text.

Implementation of International Financial Reporting Standards: best international practice, Ukrainian realities and experience of CIS countries. [Electronic resource]. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5293.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Номер

Розділ

Бухгалтерський облік і оподаткування