Щодо окремих проблемних питань можливої відміни Господарського кодексу України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2022-2-88-96

Ключові слова:

Господарський кодекс, скасування ГК, господарські правовідносини, економіка воєнного стану

Анотація

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період». Метою його прийняття, як вказують розробники законопроекту, окрім іншого, визначено необхідність усунення суперечностей між Господарським та Цивільним кодексами України, а також підвищення інвестиційної привабливості держави шляхом нового підходу до регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб.

Пояснювальна записка до законопроекту проголошує високі цілі, як от імплементація у законодавство України кращих практик корпоративного управління, зокрема, в частині визначення обов'язків посадових осіб, ефективних ринкових механізмів контролю за володінням та управлінням об'єктами права державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ.

Однак, не дивлячись на те, що окремі запропоновані законотворцями норми можуть суттєво вдосконалити законодавче регулювання підприємництва в Україні, доволі суперечливим, на наш погляд, є розділ «Прикінцеві та перехідні положення». Вищевказаним законопроектом вносяться зміни до Цивільного кодексу України і, що найголовніше, пропонується визнати таким, що втратив чинність, Господарський кодекс України.

У статті проаналізовані напрацювання провідних українських вчених та юристів-практиків з питань можливого скасування Господарського кодексу, досліджено ризики від такого кроку законодавця у період воєнного стану та після його завершення, дані відповідні висновки та рекомендації щодо вдосконалення ГК шляхом внесення до нього конкретних поправок. Зокрема, пропонується переглянути Господарський кодекс України, виключивши всі норми, які дублюються в ГК України та інших законах, бланкетні та застарілі норми. Необхідно чітко визначити правовідносини, на які поширюються норми Господарського кодексу України, а не Цивільного кодексу України, та розробити правила поведінки, які регулюються нормами Господарського кодексу, характерні для підприємств.

Біографія автора

Андрій Моца, Закарпатський угорський інституту ім. Ференца Ракоці ІІ

кандидат юридичних наук, доцент

Посилання

Pisotska O. Chomu Hospodarskyi kodeks khochut skasuvaty ta shcho tse zminyt dlia biznesu? URL: https://biz.ligazakon.net/analitycs/206602_chomu-gospodarskiy-kodeks-khochut-skasuvati-ta-shcho-tse-zmnit-dlya-bznesu (data zvernennia 13.12.2022)

Podtserkovnyi O. Rozderzhavlennia cherez dekodyfikatsiiu? Zakonoproekt №6013: sproba skasuvaty HK chy shchos bilshe? URL:https://zib.com.ua/ua/153714.html (data zvernennia 13.12.2022)

Osetynska H. Chy ye dotsilnym skasuvannia Hospodarskoho Kodeksu Ukrainy? URL: https://unba.org.ua/publications/7706-chi-e-docil-nim-skasuvannya-gospodars-kogo-kodeksu-ukraini.html (data zvernennia 13.12.2022)

Barsuk M. Ryzyky udoskonalennia rehuliuvannia hospodarskykh pravovidnosyn shliakhom skasuvannia Hospodarskoho kodeksu Ukrainy. URL: https://pravo.ua/ryzyky-udoskonalennia-rehuliuvannia-hospodarskykh-pravovidnosyn-shliakhom-skasuvannia-hospodarskoho-kodeksu-ukrainy/ (data zvernennia 13.12.2022)

Hospodarskyi kodeks Ukrainy. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text (data zvernennia 13.12.2022)

Tsyvilnyi kodeks Ukrainy. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text (data zvernennia 13.12.2022)

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Номер

Розділ

Національна та регіональна економіка