Функціональні характеристики управління ресторанним бізнесом в інноваційній економіці

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2022-2-42-53

Ключові слова:

інновації, ресторанний бізнес, управління, функціональні характеристики, інноваційна економіка

Анотація

Інновації є одним із важливих джерел формування конкурентної переваги для сфери ресторанного бізнесу в епоху новітніх технологій та засобів комунікації. В інноваційній економіці сфера ресторанного бізнесу трансформується на абсолютно нову, змінюючи власну технологічну, процесну, операційну основу. Метою статті є узагальнення функціональних характеристик управління ресторанним бізнесом в умовах інноваційної економіки, виявлення їх особливостей впливу на розвиток ресторанного бізнесу. У статті було застосовано такі методи дослідження: метод аналізу, узагальнення та синтезу, системний підхід для систематизації функціональних характеристик управління ресторанним бізнесом. Встановлено, що інноваційній економіці притаманні якісні зміни, до яких варто віднести техніко-технічний прогрес, впровадження інновації тощо. За таких умова результативне й ефективне управління ресторанним бізнесом має відбуватись завдяки забезпеченню впровадження функціональних характеристик, які поєднують мету діяльності ресторанного бізнесу, принципи і стандарти процесу управління ресторанним бізнесом, задачі розвитку ресторанного бізнесу, орієнтири діяльності ресторанного бізнесу, функції й інструменти системи управління ресторанним бізнесом, закони економічного впливу на розвиток ресторанного бізнесу, умови розвитку ресторанного бізнесу, засоби функціонування ресторанного бізнесу, чинники впливу на розвиток ресторанного бізнесу. Основним завданням є ступінь об’єднання усіх характеристик та їхнє використання у ході управління ресторанним бізнесом. Опрацювання цих важливих проблем потребує проведення подальших емпіричних досліджень, які забезпечать основу для діагностики поточної ситуації та підготовки інноваційної стратегії розвитку ресторанного бізнесу з урахуванням особливостей функціонування інноваційної економіки.

Біографія автора

Тетяна Колісниченко, Київський національний університет технологій та дизайну

Кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Zapukhlyak I.B., Zelinska H.O., Pobihun S.A. (2018) Pidkhody, metody ta instrumenty upravlinnya zminamy v systemi upravlinnya rozvytkom pidpryyemstva [Approaches, methods and tools for change management in the enterprise development management system]. Hlobalni ta natsionalʹni problemy ekonomiky, 23, pp. 204-209. [in Ukrainian].

Yurynets Z.V. (2013) Chynnyky, shcho vyznachayutʹ formuvannya konkurentospromozhnosti natsionalʹnoyi ekonomiky [Factors determining the formation of the competitiveness of the national economy]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky. 4, 1(202), pp. 230-233. [in Ukrainian].

Yurynets Z.V., Petrukh O. A. (2018) Derzhavne rehulyuvannya ta finansuvannya innovatsiyno-investytsiynoyi diyalʹnosti v Ukrayini [State regulation and financing of innovation and investment activities in Ukraine]. Investytsiyi: praktyka ta dosvid. № 6. pp. 79-82. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Номер

Розділ

Національна та регіональна економіка