Методика обліку розрахунків з підзвітними особами в установах державного сектору

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2022-2-240-247

Ключові слова:

підзвітні особи, службове відрядження, установа державного сектору, кореспонденція рахунків, організація обліку

Анотація

У статті висвітлено методичні аспекти відображення у системі бухгалтерського обліку розрахунків з підзвітними особами в установах державного сектору. На основі проведеного аналізу наукових праць та нормативно-правової бази було сформовано визначення поняття «підзвітні особи». Наведено аспекти розмежування понять «відрядження» та «роз’їзний характер роботи». Висвітлено поняття «службове відрядження» та порядок його документального оформлення в установі державного сектору. Було визначено та охарактеризовано предмет, мету, об’єкт, суб’єкт та завдання організації обліку розрахунків з підзвітними особами в установах державного сектору. Предметом системи обліку розрахунків з підзвітними особами є господарські операції розрахункових відносин, що зумовлюють рух коштів, охоплюючи при цьому процес основної (статутної) діяльності установ державного сектору. Метою обліку розрахунків з підзвітними особами є формування для внутрішніх і зовнішніх користувачів облікової інформації про суму поточної заборгованості та строки її погашення. Об'єктом обліку є заборгованість за розрахунками з підзвітними особами, а суб'єктом - працівники бухгалтерії. Доведено, що витрати на відрядження належать до інших необмінних операцій та впливають на фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду в установах державного сектору. Зазначено обов’язкові пункти, які повинні міститися у наказі про службове відрядження. Розглянуто порядок приймання фінансовою службою установи державного сектору авансового звіту про витрачені підзвітні суми та повернення підзвітною особою залишку авансу. Наведена типова кореспонденція бухгалтерських рахунків з обліку розрахунків з підзвітними особами в установах державного сектору та методика їх відображення у системі фінансової звітності. Дослідження методики ведення бухгалтерського обліку з підзвітними особами дає можливість зробити висновок, що раціональна організація обліку розрахунків з підзвітними особами потребує детальної інформації по кожному етапу облікового процесу.

Біографія автора

Олена Откаленко, Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ

Кандидат економічних наук, доцент

Посилання

Butynets F. F., Oliinyk O. V., Shyhun M. M., Shulepova S. M. Orhanizatsiia bukhhalterskoho obliku : navch. posibnyk. Zhytomyr: ZhITI, 2001. 576 s. [in Ukrainian].

Len V. S. Orhanizatsiia bukhhalterskoho obliku : navch. posibnyk. Kyiv: Tsentr navchalnoi literatury, 2006. 696 s. [in Ukrainian].

Sopko V. V., Zavhorodnii V. P. Orhanizatsiia bukhhalterskoho obliku, ekonomichnoho kontroliu ta analizu : pidruchnyk. Kyiv: KNEU, 2004. 411 s. [in Ukrainian].

Koblianska O. I. Finansovyi oblik : navch. posibnyk. Kyiv: Znannia, 2007. 471 s. [in Ukrainian].

Borysov A. B. Bolshoi эkonomycheskyi slovar. Moskva: Knyzhnыi myr, 2003. 895 s. [in Ukrainian].

Hres N. Shchodo zmistu zvitu pidzvitnoi osoby. Bukhhalterskyi oblik i audyt. 2011. №2. S. 25–28. [in Ukrainian].

Instruktsiia pro sluzhbovi vidriadzhennia v mezhakh Ukrainy ta za kordon: Nakaz Ministerstva finansiv Ukrainy vid 13.03.1998 №59. Data onovlennia 15.09.2013.04.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0218-98 (accessed: 25.05.2022) [in Ukrainian].

Pro efektyvne vykorystannia biudzhetnykh koshtiv : Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 11.10.2016 №710. Data onovlennia : 23.02.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/710-2016-%D0%BF#Text (accessed: 25.05.2022) [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Номер

Розділ

Бухгалтерський облік і оподаткування