Аналіз тенденцій розвитку автомобільної промисловості в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2022-2-13-23

Ключові слова:

автомобільна промисловість, зовнішні фактори впливу, тенденції розвитку, фактори витрат, динаміка виробництва автомобілів

Анотація

Невід’ємною та стратегічно важливою частиною машинобудівного комплексу України є автомобільна промисловість, представлена переважно легковими автомобілями. Десятки років тому Україна мала потужний автомобільний комплекс, який займав лідируючі позиції серед автовиробників Східної Європи. На жаль, автомобільна промисловість України сьогодні перебуває у складній ситуації через кризу вітчизняного потенціалу та інтенсивний негативний вплив численних факторів навколишнього середовища, а також широкомасштабне військове вторгнення Росії. Метою дослідження є розробка пропозицій щодо відродження автомобільної промисловості в Україні на основі аналізу сучасних тенденцій та економічного стану галузі. У роботі описано основні тенденції в автомобільній промисловості України за період 2016-2021 рр. Зазначається, що з 2014 року збройна агресія Росії проти України призвела до значного занепаду автопрому. Водночас у країні погіршилися економічні умови, що в свою чергу вплинуло на виробництво автомобільної промисловості. Досліджено, що автомобільна промисловість України представлена лише шістьма автомобілебудівними підприємствами, виробничі потужності яких становлять близько 250 тис. автомобілів на рік, включаючи великовузлове складання, а також низкою компаній, що виробляють комплектуючі та деталі для транспортних засобів. Останній сегмент формує 7,7% доданої вартості машинобудівної галузі України та характеризується середнім рівнем доданої вартості у виробництві (33,0% у 2020 році). Близькість до кордону з ЄС, дешева робоча сила та достатня кількість сировини роблять західні області України особливо привабливими для партнерства з європейськими автогігантами. Зроблено висновок, що наразі в Україні відсутній автомобільний кластер. Таким чином, подальші наукові дослідження можуть бути зосереджені на можливостях створення в Україні автомобільного кластеру у співпраці з провідними європейськими партнерами.

Біографії авторів

Ніна Пойда-Носик, Закарпатський угорський інституту ім. Ференца Ракоці ІІ

Доктор економічних наук, професор

Роберт Бачо, Закарпатський угорський інституту ім. Ференца Ракоці ІІ

Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри обліку і аудиту

Посилання

Shevchenko I. Yu. (2019) Rehuliuvannia rozvytku avtomobilebuduvannia Ukrainy: monohrafiia (Regulation of automobile development of Ukraine: monograph). Kharkiv: KhNADU. 556 p.

Savelyev Y., Kuryliak V., Darvidou K., Lyzun M., Lishchynskyy I. (2021) Transformation of Ukrainian Automotive Industry in the Context of Electromobility: Applying the Experience of Visegrad States. IV International Scientific Congress “Society of Ambient Intelligence – 2021” (ISCSAI 2021). SHS Web Conf., Volume 100. https://doi.org/10.1051/shsconf/202110001018 DOI: https://doi.org/10.1051/shsconf/202110001018

Ukrainian Motor Vehicle Manufactures Association. Production statistic. URL: https://ukrautoprom.com.ua/ (last accessed: 26.05.2022)

International Organization of Motor Vehicle Manufacturers. Production statistic. https://www.oica.net/production-statistics/ (last accessed: 26.05.2022)

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Номер

Розділ

Національна та регіональна економіка