Ресурсний потенціал аграрних підприємств як основа інноваційної диверсифікації діяльності
DOI:
https://doi.org/10.58423/2786-6742/2025-8-297-311Ключові слова:
ресурсний потенціал, аграрні підприємства, інновації, диверсифікація, сталий розвиток, нішеві культуриАнотація
В умовах динамічного розвитку аграрного сектору та зростаючих викликів глобальної економіки питання ефективного використання ресурсного потенціалу аграрних підприємств набуває особливої значущості. Інноваційна диверсифікація діяльності є ключовим інструментом підвищення конкурентоспроможності, стабільності та адаптивності агробізнесу до змін зовнішнього середовища. Актуальність теми зумовлена необхідністю розробки та впровадження стратегій інноваційної диверсифікації, що забезпечують стійкий розвиток аграрних підприємств та зменшення залежності від коливань у традиційних сегментах аграрного ринку. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо ефективного використання ресурсного потенціалу аграрних підприємств як основи інноваційної диверсифікації їх діяльності. У статті розглядається ресурсний потенціал аграрних підприємств як ключова передумова для інноваційної диверсифікації діяльності. Проаналізовано основні складові ресурсного забезпечення, зокрема земельні, матеріально-технічні, фінансові та людські ресурси, а також їхній вплив на можливості диверсифікації в агарному секторі в післявоєнний період. Детально розглянуто складові потенціалу диверсифікації господарської діяльності аграрних підприємств на інноваційних засадах. Виділено переваги та недоліки застосування цього підходу до розвитку підприємства. Встановлено, що відновлення аграрного сектору України варто розпочинати з диверсифікації виробництва, зокрема шляхом активного впровадження нішевих сільськогосподарських культур. Це сприятиме зміцненню продовольчої безпеки, ефективному використанню земельних ресурсів та адаптації до змін клімату. Також це може стати ключовим напрямом розвитку та забезпечення фінансової стабільності для малого бізнесу. Для ефективного розвитку нішевих культур необхідно створити сприятливі умови, зокрема посилити інформаційну підтримку аграріїв, запровадити прозорі ринкові механізми, розробити програми державного стимулювання та сприяти впровадженню сучасних технологій у виробничі процеси.
Посилання
Dobryanska, N. A., & Nikiforchuk, A. A. (2013). Evolution of production diversification, motives, and goals. Effective Economy, 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2306 [in Ukrainian].
Martiyanova, M., Kuprina, N., & Basyurkina, N. (2023). Enterprise diversification strategies: Classification, implementation principles, and development stages. Bulletin of Khmelnytskyi National University, 4. 440-445. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/2024/03/320-66.pdf [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2023-320-4-66
Sitkovska, A. O., Polehenka, M. A., & Borodei, D. E. (2024). Production diversification as a direction of strategic development of an agricultural enterprise. Investments: Practice and Experience, 2. 111-114. URL: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/article/view/2809/2845 [in Ukrainian].
Ochieng J., Kirimi L., Ochieng D.O., Njagi T., Mathenge M., Gitau R. & Ayieko M. (2020). Managing climate risk through crop diversification in rural Kenya. Climatic Change, 162, pp. 1107-1125 URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-020-02727-0 DOI: https://doi.org/10.1007/s10584-020-02727-0
Adnan K.M. , Ying L., Ayoub Z., Sarker S.A. , Menhas R., Chen F. & Yu M. (2020). Risk management strategies to cope catastrophic risks in agriculture: the case of contract farming, diversification and precautionary savings. Agriculture. 10 (8). 351 URL: https://www.mdpi.com/2077-0472/10/8/351 DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10080351
Grilli G., Pagliacci F. & Gatto P. (2025). Agricultural Diversification at the Margin. Strategies and Determinants in Italian Mountain and Remote Areas. Agribusiness. https://doi.org/10.1002/agr.22042 DOI: https://doi.org/10.1002/agr.22042
Grilli G., Pagliacci F. & Gatto P. (2024). Determinants of agricultural diversification: What really matters? Journal of Rural Studies. 110. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0743016724001694 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2024.103365
Petrenko, O., & Makedonskyi, A. (2018). Increasing the efficiency of resource potential use in agriculture. Agrarian Economics, 1(1–2), 44–55 [in Ukrainian].
Kukhar, O. V., Kryukova, I. O., & Rudenko, S. V. (2024). Implementation of the potential of agricultural business diversification to reduce sustainable development risks. Ukrainian Journal of Applied Economics and Technology, 9(1). 24-28 URL: http://ujae.org.ua/wp-content/uploads/2024/02/ujae_2024_r01_a3.pdf [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-3
State Statistics Service of Ukraine. (2023). Statistical Yearbook of Ukraine for 2023. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2023/zb/11/year_23_u.pdf [in Ukrainian].
Shevchenko, A. A., Petrenko, O. P., & Dobryanska, N. A. (2017). Innovative development of agricultural enterprises. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, 200–213 [in Ukrainian].
Lahoha, R. V. (2024). Development of an agricultural business diversification model based on the circular economy. Scientific Innovations and Advanced Technologies, 6(34). 872-878. URL: http://perspectives.pp.ua/index.php/nauka/article/view/12234/12295 [in Ukrainian].
Stepasyuk, L. M., & Stepasyuk, M. O. (2024). Diversification of agribusiness through the expansion of niche oilseed crop cultivation. Economy and Society, 67. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4827/4767 [in Ukrainian].
Dobryanska, N. A., & Nikiforchuk, A. A. (2013). Influence of the economic and institutional environment on the activities of diversified corporate associations. Bulletin of KhNAU. Economic Sciences, 6, 117–122 [in Ukrainian].
Vovk, M. V., & Stibel, R. I. (2024). Diversification of agricultural enterprises as the basis for industry development. Scientific Bulletin of LNUVMB named after S. Z. Gzhytskyi, 26(104), 19–24 [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-e10404
Kozyk, V. V., & Stepankiv, N. Z. (2024). Diversification as a method of ensuring stable enterprise development. Business Inform, 2, 153–159. URL: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2024-2-153-159 [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2024-2-153-159
Petrenko, O. P., & Shevchenko, A. A. (2024). Adaptation of agricultural production to wartime realities: Ensuring Ukraine’s economic security. Galician Economic Bulletin, 88(3), 20–29 [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2024.03.020
Boiko, L. O. (2024). Competitiveness of niche crops in agribusiness under uncertainty conditions. Agrosvit, 20. URL: https://nayka.com.ua/index.php/agrosvit/issue/view/176/133 [in Ukrainian].
Mirzoiev, T. D. (2024). Current state and prospects of niche industrial crops production. Actual Problems of Economics, 1(271). 6-14. URL: https://eco-science.net/wp-content/uploads/2024/01/1.24.topic-Timur-Mirzoiev-6-14.pdf [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2024-1-271-6-14
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Alisa Shevchenko, Olga Petrenko, Maxim Nikiforchuk

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.