Питання розподілу накладних витрат - практика готельної індустрії Угорщини
DOI:
https://doi.org/10.58423/2786-6742/2022-1-296-310Ключові слова:
розподіл накладних витрат, USALI, фактори витрат, готельна індустрія УгорщиниАнотація
У результаті зміни бізнес-середовища особам, які приймають рішення, потрібно все більше інформації. Щоб компанії могли успішно конкурувати в глобалізованому світі, глибокий аналіз їхніх бізнес-процесів і структури продукту є основою для прийняття рішень. Конкуренція за задоволення очікувань споживачів змушує менеджерів постійно стежити за вартістю своїх товарів і послуг, змінами структури витрат, переглядати свою цінову політику. Зросла цінність наявної інформації про внутрішні процеси компанії, характеристики продуктів і послуг серед зовнішніх і внутрішніх зацікавлених сторін компанії. Після Першої світової війни виникла потреба в уніфікованій системі бухгалтерського обліку для учасників галузі з певними характеристиками. У результаті цих зусиль була створена Уніфікована система облікових записів для готельної індустрії (USALI), яка служить для задоволення інформаційних потреб менеджерів, залучених в індустрію послуг тимчасового розміщення. Документ спирається на змістову основу обліку витрат, але водночас не займає твердої позиції щодо питання розподілу накладних витрат. У статті досліджується проблема та практика розподілу накладних витрат між учасниками готельної індустрії Угорщини. Основна популяція первинного дослідження була представлена готелями, які мають правові відносини з членами Угорської асоціації готелів і ресторанів (HHRA). Збір даних проводився за допомогою анкети, завершеної в грудні 2016 року за участю 74 респондентів. На момент закриття анкетування кількість готельних одиниць, які є членами HHRA, становила 398. Таким чином, готовність відповісти склала 18,59% серед членів. Отже, частка вибіркової сукупності становить 7,75% порівняно з 955 діючими готелями. Щоб актуалізувати результати опитування, у травні 2022 року було проведено повторне анкетування в рамках фокус-групи, сформованої керівництвом AHHR (президент, генеральний секретар) та шістьма відомими регіональними лідерами. У повторному опитуванні шляхом письмових чи усних відповідей взяли участь 6 осіб. Результати емпіричного дослідження на вибірці показують, що учасники угорської готельної індустрії переважно покладаються на традиційні методи розподілу витрат для формулювання практики розподілу накладних витрат, але в той же час вони, здається, спрямовані на адаптацію сучасних процедур.
Посилання
Beke, J. (2012). Cost accounting. Faculty of Economics, University of Pécs, Pécs
Belak, V. (2011). Cost management in a crisis. Accounting, auditing and finance, August, pp. 15-24.
Blocher, E. J. - Stout, D. E. - Juras, P. E. - Smith, S. (2019): Cost Management: A Strategic Emphasis; Eighth Edition; Mc Grow Hill Education
Cooper, R. - Kaplan, R.S. (1988): How Cost Accounting Distorts Product Costs, Management Accounting, April, 96, 10, pp.20-27.
Enz, C. A. - Potter, G. (1998): The impacts of variety on the costs and profits of a hotel chain's properties. Journal of Hospitality & Tourism Research, 22(2), 142-157. https://doi.org/10.1177/109634809802200203 DOI: https://doi.org/10.1177/109634809802200203
Faria, A. R. - Ferreira, L. F. - Trigueiros, D. (2018): Analyzing customer profitability in hotels using activity based costing. Tourism & Management Studies, 14(3), 65-74; https://doi.org/10.18089/tms.2018.14306 DOI: https://doi.org/10.18089/tms.2018.14306
Illés, M. - Szűcsné Markovics, K. (2007): Corporate cost management; cost and margin calculation; Educational material; University of Miskolc, Faculty of Economics, Institute of Economics
Kardos, B. - Veress, A. - Sztanó, I. (2012): Basics of management accounting; Saldo - Financial Consulting and Informatics Plc., Budapest
Kwansa, F. - Raymond, S. (1999): Uniform System of Accounts for the Lodging Industry, Cornell Hotel & Restaurant Administration Quarterly, 40(6), 88-94; https://doi.org/10.1177/001088049904000620 DOI: https://doi.org/10.1177/001088049904000620
Laáb, Á. (2009): Management accounting - Theory and methodology -, Educational material, Budapest University of Technology and Economics
Mashayekhi, B - Ara, M. (2017): Activity-Based Costing in the Hospitality Industry: A Case Study in a Hotel; World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Social and Business Sciences; 11(9), pp.2254-2258.
Musinszki, Z. (2018): Costcontrolling, Educational material; Miskolc
Patiar, A. (2016): Costs allocation practices: Evidence of hotels in Australia; Journal of Hospitality and Tourism Management; Volume 26, March 2016, Pages 1-8; https://doi.org/10.1016/j.jhtm.2015.09.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhtm.2015.09.002
Pavlatos, O. - Paggios, I. (2009): Activity-Based Costing in the Hospitality Industry: Evidence From Greece; Journal of Hospitality&Taurism Research; https://doi.org/10.1177/1096348009344221 DOI: https://doi.org/10.1177/1096348009344221
Penavin, S. - Pekanov, D. (2007): The ABC method in the function of increasing the degree of competitiveness of the company, Ekonomski vjesnik, Vol. 1-2, pp.67-76.
Perišić, M. - Janković, S. (2006): Managerial accounting of hotels, Zagreb: Croatian Association of Accountants and Financial Workers
Singh, R. (2010): Cost drivers and Cost behaviour, link: https://www.slideshare.net/ranasingh0820/cost-driver (downloaded: 20.07.2022)
Stojmenovic, G. - Mrvic, T. (2017): Activity Based Costing and Its Its Applicability in the Hotel Industry, Knowledge – International Journal, Vol. 20.2, pp.633-639.
www.ksh.hu (KSH STADAT, 4.5.14.)
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Andor Pajrok
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.