Кон’юнктурні особливості українського ринку круп

Автор(и)

  • Віталій Венгер Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України” https://orcid.org/0000-0003-1018-0909
  • Наталія Романовська Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України” https://orcid.org/0000-0002-1377-7551
  • Олександр Шейко Торгово-промислова палата України

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2023-4-37-50

Ключові слова:

ринок круп, круп’яна галузь, кон’юнктура, розвиток, стан, інфраструктура, державне регулювання цін, споживання, експорт, імпорт

Анотація

Круп’яна галузь харчової промисловості України є стратегічно важливою та соціально значущою для населення. В Україні вирощують, практично, всі зернові культури, з яких виробляють крупи, тому перспективи розвитку круп'яного ринку безпосередньо залежать від обсягів виробництва, урожайності культур, районування, наявності запасів зерна та інших факторів. Збройна агресія рф проти України призвела до суттєвих змін на ринку круп. У статті проаналізовано ситуацію на українському ринку круп’яних виробів, зокрема виробництво, експорт, імпорт, споживання, географічне розташування ринку, рівень конкуренції, рівень розвитку виробничої й транспортної інфраструктури ринку та рівень державного регулювання цін. Зроблено висновки, що протягом 2022 року офіційне виробництво круп’яної продукції скоротилося практично вдвічі, в порівнянні з аналогічним показником попереднього року. Протягом 2022 року в сегменті рису та його похідних продуктів спостерігалася майже критична ситуація. Через російську агресію виробництво рису в Україні скоротилось майже в 16 разів. В 2022 році відбулось значне скорочення експортних постачань української круп’яної продукції, яке досягло мінімальної позначки за останні роки – скорочення становило 53,0 %. Вказана динаміка обумовлена скороченням експорту кукурудзяних круп – (на 54,6 %), інших круп – на 27,1 % та майже семикратним  зниженням експорту рису та похідної продукції. Єдиною товарною позицією, що показала зростання експорту були пшеничні крупи (на 20,0 %). Блокування російськими загарбниками чорноморських портів спричинило зміни в товарній структурі імпорту до України великої кількості товарів. Незважаючи на те, що загальні імпортні постачання круп всіх категорій протягом 2022 року практично залишилися на рівні попереднього року (не значне зростання на 0,9 %), відзначається значне збільшенні валютних витрат – на 53,0 %, що свідчить про суттєве здорожчання цього виду бакалійної продукції. Загальне видиме споживання круп’яної продукції в Україні за підсумками 2022 року скоротилося на 34,6 %. При цьому споживання пшеничних круп впало на 48,1 %, інших круп – на 57,5 % та рису і його похідних виробів – на 28,3 %. Така динаміка пояснюється активною фазою війни на території України і пов’язаними з цим факторами. Водночас рівень конкуренції на українському внутрішньому ринку круп’яних виробів оцінюється як високий, рівень виробничої інфраструктури ринку, на якому провадить діяльність платник податків оцінюється як розвинений. Транспортна інфраструктура, що обслуговує діяльність платника податків, оцінюється як розвинена.

Біографії авторів

Віталій Венгер, Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України”

Доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Наталія Романовська, Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України”

Кандидат економічних наук, доцент

Олександр Шейко, Торгово-промислова палата України

Радник з експертної та дослідницької діяльності

Посилання

Averchev, O., Zhosan, H. and Yosypenko, I. (2023), Modern Aspects Of Economic Development In The Grain Industry Of Ukraine. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, 16, pp. 44-54. URL: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.16.6 DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.16.6

Hridin, O. V. (2015), Theoretical and practical aspects of the prospects of development of the enterprises of flour-and-cereals industry in Ukraine. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka, 2015, vol. 162, pp. 123-130. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhdtusg_2015_162_17

Kaminska, A. I. (2011), Problems of formation and development of the cereal crops in Ukraine, Ekonomika APK, 2011, vol. 8, pp. 42-47.

Kvach, Ya. P. and Koshelok, H. V. (2015), Current State and Prospects of Development of Flour Milling Industry in Ukraine, Ekonomika kharchovoi promyslovosti, vol. 2, pp. 18-24. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/echp_2015_2_5

Kernasiuk, Yu. V. (2017), Cereal crops: market trends and forecasts, Ahrobiznes sohodni, no. 17, pp. 12-19.

Leshchenko, Yu. O. (2013), Ukrainian Market Of Flour - What Happens Now? Status And Trends In The Milling Industry, Efektyvna ekonomika, vol. 11. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2013_11_20.

Liakhovska, O. V. (2019), Pidpryiemstva boroshnomelnoi promyslovist Ukrainy: aktualnyi stan ta perspektyvy rozvytku. DU «Instytut rehionalnykh doslidzhen im. M. I. Dolishnoho NAN Ukrainy», 1-2. Retrieved May 25, 2021, URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2019/12/249.pdf

Moroz, O. (2019), Industry of Ukraine: characteristics, trends and problems of development, Management and Entrepreneurship: Trends of Development, 1(07), pp. 45-53. URL: https://doi.org/10.26661/2522-1566/2019-1/07-05. DOI: https://doi.org/10.26661/2522-1566/2019-1/07-05

Polonska, O., Soloshonok, А. and Nekova G. (2021), Analysis of cereals turnover and production of flour-grinding products in Ukraine, Food Industry Economics, 13, 34-45. URL: https://doi.org/10.15673/fie.v13i3.2130 DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i3.2130

Polonska, O. M., Soloshonok, O. M. (2018), Flour-mill industry in Ukraine and its export potential. Produktyvnist ahropromyslovoho vyrobnytstva, vol. 30, pp. 20-28. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pav_2018_30_5

Khrypiuk, V. (2018), The food industry of Ukraine: retrospective analysis and modern problems of development, Ekonomika APK, 25(9), pp. 77-85. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201809077

Maslak, O. O. (2017), Ukrainian buckwheat market, Ahrobiznes sohodni, no. 14, pp. 18-20.

Kissock, K. R., Neale, E. P. and Beck E. J. (2022), Knowledge, Messaging, and Selection of Whole-Grain Foods: Consumer and Food Industry Perspectives, Journal of Nutrition Education and Behavior, 54, pp. 1086-1098. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jneb.2022.08.006

Bielienikhina, A.V. and Kostromitin V.M. (2012), Millet: forgotten benefits, Ahrobiznes sohodni, no. 10, pp. 42–44.

Orlenko, O. V. (2012), Osnovni tendentsii formuvannia rynku krupianykh kultur. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: ekonomichni nauky, vol. 79, pp. 294-298.

Penkova, O. H., Kharenko, A. O. and Tsymbaliuk, Yu. A. (2020), Trends and Development Prospects of Grain Market in Ukraine, Naukovyi visnyk Mukachivskoho derzhavnoho universytetu. Seriia: ekonomika, №1 (13), pp. 38-44. DOI: https://doi.org/10.31339/2313-8114-2020-1(13)-38-44

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Номер

Розділ

Національна та регіональна економіка