Оцінка конкурентоспроможності господарств у виробництві продукції тваринництва через призму показників імпорту та експорту

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58423/2786-6742/2023-4-80-91

Ключові слова:

тваринництво, конкурентоспроможність, регулювання, ринок, продукція, економічні виклики, імпорт, експорт, галузь, органічна аквакультура, рибне господарство, риба, торгівля

Анотація

Оцінка конкурентоспроможності господарств надає цінну інформацію для прийняття стратегічних рішень. Вона допомагає власникам та керівникам господарств зрозуміти свою позицію на агропродовольчому ринку, визначити сильні та слабкі сторони, а також зробити обґрунтований вибір щодо виробничих стратегій, розподілу ресурсів та орієнтації на ринки збуту. Цей аналіз допомагає їм ставити реалістичні цілі, формулювати бізнес-плани та впроваджувати ефективні стратегії для підвищення конкурентоспроможності. Метою даного дослідження є наукове обґрунтування методичних підходів до оцінки конкурентоспроможності підприємств тваринництва, зокрема з виробництва продукції равликівництва та органічної аквакультури в Україні. Оцінка конкурентоспроможності дозволяє виробникам оптимізувати використання ресурсів. Визначаючи сфери, в яких можна підвищити ефективність, наприклад, конверсію кормів, управління плідниками, стадом або операційні процеси, ферми можуть приймати обґрунтовані рішення щодо розподілу ресурсів та інвестицій. Така оптимізація допомагає зменшити витрати, підвищити продуктивність та загальну ефективність роботи равликової або рибної ферми. Оцінка конкурентоспроможності господарств у виробництві тваринницької продукції важлива для прийняття стратегічних рішень, оптимізації ресурсів, позиціонування на агропродовольчому ринку, управління ризиками, впровадження технологій, дотримання політики та галузевого бенчмаркінгу. Це допомагає господарствам підвищити свою ефективність, прибутковість та стійкість, забезпечуючи довгостроковий успіх на конкурентному ринку. Авторами запропоновано систему критеріїв та індикаторів оцінки конкурентоспроможності підприємств у сфері виробництва продукції равликівництва та органічної аквакультури. У статті науково обґрунтовано напрями удосконалення методичного забезпечення оцінки конкурентоспроможності підприємств галузі тваринництва в контексті досягнення цілей сталого розвитку.

Біографія автора

Юлія Перегуда, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат географічних наук

Посилання

Bachev, H., Ivanov, B., & Sarov, A. (2020). Unpacking Governance Sustainability of Bulgarian Agriculture. Economic Studies, 6, 106-137 [in English]

Bachev, H., Ivanov, B., & Sarov, A. (2021). Assessing Governance Aspect of Agrarian Sustainability in Bulgaria. Bulgarian Journal of Agricultural Sciences, 3, 429-440. URL: https://agrojournal.org/27/03-01.pdf [in English]

Bachev, H., & Ivanov, B. (2023). What is agrarian governance and how to assess how good it is? Munich Personal RePEc Archive, 117536. URL: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/117536/1/Bachev-Ivanov.pdf [in English] DOI: https://doi.org/10.2139/ssrn.4468825

Bachev, H. (2016). Unpacking Sustainability of Farming Organizations. International Journal of Economics and Management Sciences, 5(3), 1-13 [in English]

Bachev, H. (2018). The Sustainability of Farming Enterprises in Bulgaria. Cambridge Scholars Publishing [in English]

Bachev, H. (2021). Assessment of the competitiveness of agricultural holdings in Bulgaria. Munich Personal RePEc Archive, 106341. URL: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/106341/1/MPRA_paper_106341.pdf [in English] DOI: https://doi.org/10.2139/ssrn.3786062

Chursin, A., & Makarov, Y. (2015). Management of competitiveness: theory аnd practice. Springer [in English] DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-16244-7

Csaba, J., & Irz, X. (2015). Competitiveness of Dairy Farms in Northern Europe: A Cross-Country analysis. Agricultural and Food Science, 24(3), 206-218 [in English] DOI: https://doi.org/10.23986/afsci.50881

Kleinhanss, W. (2020). Competitiveness of the major types of agricultural holdings in Germany. In: 20th International Farm Management Congress (Vol. 1, pp. 24-39). IFMA. URL: http://purl.umn.edu/244571 [in English] DOI: https://doi.org/10.5604/00441600.1147622

Krisciukaitiene, I., Melnikiene, R., & Galnaityte, A. (2011). Competitiveness of Lithuanian farms and their agriculture production from present to medium - term perspectives. In: European Union Food Sector after the last enlargements - conclusions for the future CAP (No. 6.1, pp. 145-164). Warszawa. URL: https://app.ekvi.lt/uploads/Straipsnis_5b8fc42fdc.pdf [in English]

Mmari, D. (2012). Institutional Innovations and Competitiveness of Smallholders in Tanzania. Doctor`s thesis. Erasmus University Rotterdam. URL: https://www.researchgate.net/publication/238053763_Institutional_Innovations_and_Competitiveness_of_Smallholders_in_Tanzania [in English]

Nowak, A., & Krukowski, A. (2019). Competitiveness of farms in new European Union member states. Agronomy Science, 2, 73-80 [in English] DOI: https://doi.org/10.24326/as.2019.2.7

Orłowska, M. (2019). Competitiveness of PolIish Organic Farms with Different Economic Size in Light of Fadn Data. Annals PAAAE, XXI(2), 217-224 [in English] DOI: https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.2074

Ziętara, W., & Adamski, M. (2018). Competitiveness of the Polish dairy farms at the background of farms from selected European Union countries. Problems of Agricultural Economics, 1(354), 56-78 [in English] DOI: https://doi.org/10.30858/zer/89615

State Statistics Service of Ukraine. (2023). Foreign economic activity. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/zed.htm [in Ukrainian]

Vdovenko N.M., Kuksa I.M., Ilin V.Y., & Sakhatskyi М.М. (2022). Innovatsiyna stratehiya formuvannya bezpekovoyi systemy upravlinnya innovatsiynym rozvytkom ahroprodovolʹchoyi sfery v umovakh didzhytalizatsiyi.. Formuvannya rynkovykh vidnosyn v Ukrayini. №5 (252), 124, 26–33. https://doi.org/10.5281/zenodo.7112951 [in Ukrainian]

Vdovenko N. M., Nakonechna K. V. (2018). Osoblyvosti strukturnykh zmin v ekonomitsi Ukrayiny. Ekonomika APK, № 9, 56–61 [in Ukrainian] DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201809056

Marhasova, V. H. (2022) Dosvid rehulyuvannya rynku produktsiyi ravlykivnytstva v SSHA ta mozhlyvosti yoho realizatsiyi v Ukrayini. Naukovyy visnyk Polissya, № 2 (25), 6–19. https://doi.org/10.25140/2410-9576-2022-2(25)-6-19 [in Ukrainian] DOI: https://doi.org/10.25140/2410-9576-2022-2(25)-6-19

Okhrimenko, I., Vdovenko, N., Ovcharenko, Ie. and Hnatenko, I. (2021), “Innovations in the system of strategic security management of the national economy in the conditions of risks and uncertainty of globalization”, Ekonomika ta derzhava, vol. 8, 4–9. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.8.4 [in Ukrainian] DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.8.4

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Номер

Розділ

Національна та регіональна економіка